30042016-GP8A0065

Fagre Fagur

Det går inte att låta bli; man bara måste kalla honom Fagre Fagur, denna pampiga svarta hingst. Han stal showen när han visade upp sin maffiga trav på Stenholmen, med ägaren Madelen Johansson på ryggen.

En stor mjukis

Fagur kom som treåring till Madelen för inridning. Hon förälskade sig direkt i hingsten och såg till att få behålla honom.

Madelen beskriver Fagur som en komplett hingst; han har mycket stark exteriör (bl.a. 9,5 för rygg och kors samt 8,5 för proportioner) med bra framdel (8,5 även för hals-manke-bog) och är byggd i uppförsbacke, har goda grundgångarter och ett fantastiskt lynne.

– Trots att han är femgångare har han en stor trav, säger Madelen och vi nickar instämmande efter att ha sett honom sväva fram genom ridhuset. Samtidigt som han är självsäker och har pondus så är han mjuk i karaktären, försynt och ödmjuk, fortsätter Madelen. Han är en riktig godbit!

Fagur är en stor häst, som uppmäter hela 152 cm. Madelen uppger att han trots det inte känns stor eller tung att rida. Hon berättar vidare att hon däremot tagit det lugnt och inte velat forcera utvecklingen av den maffiga hästen. Med tid så blir han en grym femgångshäst, tillägger hon nöjd.

Bedömd i första klass…

Fagur visades för avelsbedömning förra sommaren av Madelen. Han fick en totalpoäng om 8,0, med 8,37 för exteriör 8,37 och och 7,76 (utan pass) för ridegenskaper. Utöver fantastiska 9,5 rygg och kors fick han bl.a. 8,5 hals-manke-bog, proportioner, ben och hovar.

Den fina traven belönades med poängen 8,5, liksom galopp, spirit och helhetsintryck.

När passen sitter där den ska planerar Madelen att visa Fagur på nytt.

… och en stamtavla i första klass

Fager är synnerligen välstammad. I tre led bakåt på båda sidor består hans stamtavla av ston och hingstar som alla är bedömda i första klass.

Fagur är efter världsmästaren i bl.a. femgång och kombination Hraunar frá Efri-Rauðalæk. Han behöver egentligen ingen närmare presentation, men det förtjänar ändå att lyftas fram hans fantastiska bedömning  om totalt 8,72, med 8,4 för exteriör och 8,88 för ridegenskaper samt hans premie för avkommor.

Hranuar är undan Kvika frá Brún (tot. 8,04) och efter hederspremierade Galsi frá Sauðárkróki (tot. 8,44, ext. 7,87, rid. 9,01), som i sin tur är efter välkände Ófeigur frá Flugumýri och undan Gnótt frá Sauðárkróki (tot. 8,1).

På Fagurs möderne finns till att börja med Frenja från Skärmnäs (tot. 8,06, ext. 8,34 och rid. 7,87 utan pass), som i sin tur är efter den gamle världsmästaren Mökkur frá Varmalæk (tot. 8,35 med 9,0 för trav). Mökkur stammar från Borgfjörð frá Hvanneyri (tot. 8,04) och Kolbrún frá Sauðárkróki (tot. 8,16).

Frenja är undan Fifa från Mörtö (tot 8,13, ext 7,73 rid 8,41), som är efter Svalur frá Glæsibæ (tot. 8,23, ext. 7,94 rid. 8,53 med 9,0 för, trav och helhetsintryck). Svalur har 9,0 för bl.a trav. Kan det månne vara från honom och morfar Mökkur som Fagur fått sin flotta trav?

Den som till äventyrs inte hängde med vid genomgången av stamträdet kan kika närmare här:

Fagur stamtavla

 

Nu väntar tävlingsbanorna

Fagur är tävlad en del inomhus under den gångna säsongen, bl.a. på Östgötacupen och Tölt on Ice. I år har Madelen för avsikt att ska satsa mer på tävling. Fagur ska skolas in på tävlingsbanorna och samtidigt få tillfälle att visa upp sig. Med den härliga utstrålning som han har så bör det inte bli någon svårighet; han tål väl att tittas på den fagre Fagur!

30042016-GP8A0066

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ishingstar önskar Madelen och Fagur stort lycka till!
 
Fagur finns på Ödegården, strax utanför Linköping. För frågor eller bokning av betäckning, kontakta Madelen på madde@odegarden.se eller 073-423 23 11.